čtvrtek 27. července 2006

Kostka

1, 2, 3.
Minulý týden jsem shlédla Kostku (dvakrát, nutno ale uznat, že promítaní na plátno s obrazem na šířku přes metr byl opravdu zážitek )
včera Kostku 2 a dnes Kostku 0. Výsledné dojmy?
Cube

V bludišti sestaveném ze zvláštních kostek protkaném pastmi se probouzí několik lidí. Všichni ve stejném oblečení, s vymazanou pamětí a touhou dostat se ven. Náhodná skupina složená z lidí, kterým se povedlo vyhnout pastem až než se k sobě dostali, se vydává na cestu po bludišti ve snaze najít cestu ven. Když se jim začne vracet paměť, začnou využívat toho, na co jsou dobří, aby se dostali ven. Moje hodnocení: 5/5. Dokoukáte film a v hlavě vám zůstane spousta otázek, protože nikdo nevysvětlí jak a proč a co se pak stalo, nicméně přinejmenším moje dojmy z prvního filmu jsou velmi kladné, bylo to hodně tajemné, napínavé a stálo to za to. Btw. David Hewlett, nyní známý jako Dr.McKay z Stargate Atlantis se dobře předved.


Cube 2 - Hypercube

Kostka má poněkud nový design a hodně se toho změnilo.
Probouzí se v ní noví lidé, nicméně si všechno pamatují, mají svoje oblečení a v podstatě nenarážíme na nic nového... Opět se v sestavené skupině setkáváme s doktorkou, někým, kdo potřebuje její pomoc (slepá dívka), policajtem, co začne vraždit všechny okolo, někým, co navrhoval část kostky...nuda, Nuda, NUDA. Pasti jsou tentokrát pouze "kreslené",

žádná osvědčená pěkná mechanika a myslím, že s tím prolínáním alternativ, časů a stupidním koncem to tvůrci trochu přehnali.
Moje hodnocení: 0/5, tj. totálně sux.

Cube Zero

Začínáme. Kostka opět vypadá trochu k světu

a ze sledovacího střediska sledují zaměstnanci Wynn a Dodd, jak si lidé v kostce počínají. Jako na prvního narážíme na jakéhosi típka, co moc daleko nedojde. Po vstupu do místnosti s pastí ze zdi vyletí trysky a postříkají ho jakousi tekutinou. Když on to ochutná a zaraduje se, že to je voda, načež se to snaží vypít, po chvíli zjišťuje, že to není jen voda. Tak trochu mu to totiž rozežírá všechny tkáně a co musím uznat, závěrečnej záběr na jeho nohy, kdy mu z nohavic vytečou na sliz rozmělněný všechny tkáně a ta kostra vzápětí spadne, přičemž lebka ještě roztomile ťukne o podlahu, fakt stojí za to .
Ale už se přesunujeme dál. Zatímco se v pozorovacím středisku nad Jaromíra nudí oba zaměstnanci, Wynn se zaměří na jednu ženu v kostce, která se mu líbí a když při prohlídce jejích papírů zjistí, že tam není dobrovolně (před vstupem lidé podepisují souhlas), riskuje vlastní život a vydává se do Kostky, aby jí a její skupině pomohl. S tím však nesouhlasí tam "nahoře" a vyšlou do pozorovacího centra tři muže, kteří mají za úkol hrozbu, kterou Wynn díky své dokonalé znalosti Kostky a jejích zákonitostí představuje. Třetí (první) kostka je poněkud rozvedenější, kamera navštěvuje nejen ji a pozorovatelnu, dokonce se ocitne i v lese, čímž film vybočuje ze stereotypu předchozích, co se odehrávali pouze v prostoru Kostky. Moje hodnocení: 5/5. Dokonale dokresluje první film. Pochopíte vše, co vám po prvím filmu vrtalo hlavou. V součtu s prvním filmem mě opravdu nadchnul. Co se tohoto obrázku týče, domnívám se, že to jsou záběry z první kostky, přičemž upravili hranaté východy na kulaté a odmázli tu konečnou krev....že?

A teď trochu zaspoiluju, proto radši bíle, abych někomu nezkazila případně radost . Wynn je však ve výsledku za svou pomoc (a za porušení pravidel nevrtat se v ničem) potrestán zvláštním způsobem, je "odsouzen k dvojnásobnému doživotí", načež se probouzí v Kostce. Ale...nepřipomíná vám ten obrázek něco, potažmo někoho? "Hi there."
"This room is green."
"Yes, it is."
"I wanna go back to the blue one."

10 komentářů:

  1. Fíha :-D Já ten spoiler něměl číst :\'D

    OdpovědětVymazat
  2. něco chápu, něco nechápu, nevadí, dneska si to přečtu znova.. a až si to přečtu ještě jednou, třeba něco málo pochopim víc.. :D já se na to snad radši prostě podívám :-i :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Mna trapi len jedina vec - preco vsetci vsetko hodnotia piatimi bodmi, ked je zauzivanym zvykom hodnotit desiatimi? :-))

    OdpovědětVymazat
  4. mít takovej desetihvězdičkovej hotel nebo dostat z něčeho místo pětky desítku.. taky by to nebylo špatný no :-i :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, začátek Cube Zero byl skvělej. Já u toho večeřel a musel jsem si to asi pětkrát vrátit, nemohl jsem se vynadívat. :-D

    Jimi: Blázníš? To už je moc jemná stupnice, to bych se toho hodnocení nedobral nikdy... Už tak mám problém s tím, že občas nevím, jestli dát filmu 3 nebo 4 hvězdičky... takže mu pak dávám 3,5. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. No prave, mohol by si dat 7! A to se vyplati! :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Jimi: No to právě né! :-D To bych pak dával třeba 6,5 a tak... :-D

    OdpovědětVymazat
  8. jj, Cube 1 se mi líbilo nejvíc, asi proto, že cesta ven se dala logicky odvodit - resp. dopočítat, bombastický bylo zjištění že nejužitečnějí člověk ve skupině byl mentálně retardovanej týpek, kterej ale uměl nazpamět faktoriály - klíč k rozluštění souřadnic kostek, což byl klíč k určení pozice a k logickému odvození cesty ven - a samozřejmě byl jedinej kdo se ven dostal...
    Cube 2: Hypercube už byla fakt slátanina postavená na rádobyefektních počítačových efektech - ale skupina nemohla logicky odvodit nic, protože v každé kostce platily jiné přírodní zákony, jiná gravitace, jiný časoprostor - po té jedničce to byl opravdu těžkej propadák... nad závěrečné \"vysvětlením\" kdy se ta jediná co to přežila zvedne z louže vody a na hlavě mraky káblíků, je trapný tak že opravdu hořce zapláčete nad promrhaným časem
    Cube Zero jsem neviděl, takže nemohu soudit, ale pokud je to návazné na tu jedničku, tak se určitě kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  9. 4PJ: taky mi to nejdriv nedocvaklo, ale je to Cube Zero protoze to patri pred jednicku... pochopis, kdo je ten \"genialni retardovanej typek\", proc tam je, jak dopadne po tom, co vyleze ven...super ;)

    OdpovědětVymazat
  10. wow, tak to si ten filmík musím někde splašit :-)

    OdpovědětVymazat