středa 15. listopadu 2006

Perníkárna

život u pásu.
Dnes jsme, jak jsem včera zmiňovala, vyrazili do místní perníkárny na exkurzi. Převlečeni do hygienického oděvu jsme společně s jakousi paní vyrazili na orkužní jízdu provozem. Přízemí, hnětací díže. Požadované množství mouky se dopraví přímo do díže pomocí pneumatické dopravy, nadávkují se ostatní suroviny a obsluhující pracovník nechá těsto zpracovat, vyndá ho do vozíků a po odležení výtahem přepraví do patra, kde ho další pracovík nechá propracovat s přísadami a naháže otvorem zpět do spodního patra, kde ho opět první pracovník nechá projet vyvalovacím a řezacím strojem a z drátěného pásu odebírá špatné kusy. Perníky se během pěti minut upečou, protočí se na chladících spirálovitých pásech a putují zpět do výrobny, kde je přidělená pracovnice nechává padat do beden a bedny mění. Ty pak přesunuje další pracovnici, která perníky ručně rovná na pás do několika řad. Následné plnící trysky korpusy plní. Za plničkou následují další dvě pracovnice, které perníky ručně ve zběsilém tempu přiklápí. Perníky pak na drátěnném pásovém dopravníku pokračují do máčecího stroje, kde projedou clonou z čokoládové polevy, ofukovací zařízení je zbaví přebytečné čokolády a pak míří do chladícího tunelu, kde dojde k absolutnímu zatuhnutí polevy. Za tunelem sedí pracovnice, která perníky z řad po deseti rychle sbírá a rovná je po jednom na další pás, tentokrát u balícího stroje. Perníky projedou, zataví se do obalů a na konci pásu sedí další pracovnice, která je bere, kontroluje kvalitu obalů a po určitém počtu kusů je rovná do další pracovnicí připravených krabic. 93kusů za minutu, 5580 za hodinu, 22320 za čtyřhodinovou pracovní dobu. Učit se, učit se, učit se.

12 komentářů:

  1. Tohle me strasne fascinuje. Jestlize pecou 5580 perniku za hodinu, tak jich za smenu upecou 44640; a to, jestli jsem spravne pocital, za pritomnosti deviti pracovniku. Stroje vladnou svetu! :D Ale stejnak je to slusna produktivita prace :D

    OdpovědětVymazat
  2. tak porad lepsi kazdou minutu 93 perniku vyrobit nez snist. i v poctu 9 konzumentu. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. My vyrobime za celu pracovnu dobu ho*no a to vsetko za pritomnosti asi 70 pracovnikov (len nas usek) a berieme nadpriemerne mzdy. Vcera sme boli na \"Social Event\" - co bola vecera a utrata pre 5 osob cinila necelych 6 litrov. Polovicu mojej cistej mzdy. Ale firma predsa zaplati, no nie? :) Takze to ucit sa, ucit sa, ucit sa, co tam mas na konci, je viac nez uzitocne

    OdpovědětVymazat
  4. Aby som zase nebol az taky... taky aky som :D, tak musim povedat, ze bez \"nas\" Automatizerov, by tam asi muselo byt 90 pracovnikov a vyrobili by za minutu tak 15 pernikov

    OdpovědětVymazat
  5. a bez \"těch pracovníků\" byste \"vy\" Automatizéři, neměli co žrát :-i (to aby sem nebyla taková.. třeba ťumpachová :-i :D)

    OdpovědětVymazat
  6. onlinka: jenže bez těch automatizérů, by ti pracovníci neměli co obsluhovat :-)) Takže: bylo dřív vejce nebo slepice? :-))

    OdpovědětVymazat
  7. No vajcia sliepky znasaju aj bez \"pracovnikov\" aj bez \"automatizerov\", takze jest by som mal co :)))

    OdpovědětVymazat
  8. 4incik: kdyz to beres takhle, tak ta pani rikala, ze nez tam dostali ty stroje, tak to secko delali ruco, takze... automatizeri by chcipli hlady nez by meli co zautomatizovat :D

    btw. skoda, ze vetsina z vas bud nepochopila nebo absolutne ignorovala pointu clanku. No, snad priste :))

    OdpovědětVymazat
  9. Ak ti mam pravdu povedat, tak ma ta struktura odradila (ziadne odstavce, len niekolko riadkov suvisleho textu), tak som to iba mojou patentovanou (:-i) technikou rychlocitania prebehol. Inak to, ze pracovat za pasom je o drzku viem aj bez teba ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. hej, tak to bych si nezapamatovala!

    OdpovědětVymazat
  11. Incik + Jimi: úplně nejdřív bylo stejně potřeba těch \"pracovníků\", až pak se to \"někdo\" snažil ulehčit, ale stejně jich je furt potřeba všude (syrový vajíčka (kdo dělá nádoby nebo linky na ně?) by se mi teda nechtělo jíst celej den :)) )

    ZuSka: (já to přečetla celý :D) řekla bych, že ta pointa tam je tak trochu nejasně.. zejtra mi to vysvětlíš, viď? :-i :D

    OdpovědětVymazat
  12. No, ta pointa textu je hezká. Ale víš jak. Čtenář je čtenář.

    A jinak, snad nepřemýšlíš o tom, že bys své umělecké nadání utopila u pásové výroby!

    OdpovědětVymazat