čtvrtek 25. května 2006

Das Experiment

po nějaké době zase film.
Včera večer, nechtělo se mi nic dělat, tak jsem si pustila Experiment.



Skupina vědců pod vedením profesora Thona rozjíždí v uměle vybudovaném vězení pod fakultou zvláštní experiment - s příslibem vysoké odměny najímá 20 mužů, kteří mají následujících 14 dní ve vězení pobývat s cílem sledovat jejich chování. Dozorci, kterými je náhodně určeno 8 mužů, nesmí používat fyzické násilí, ale musí donutit vězně dodržovat pravidla. Co se ale stane, když jeden z dozorců zjistí, že ponižovat jemu podvolené je více než uspokojující a že s pomocí ostatních dozorců může celý experiment převzít a stanovit si vlastní, mnohem krutější pravidla?
Thriller natočený podle skutečné události z roku 1971 je dosti zvláštní podívanou. Hlavní postava, "vězeň" Tarek, zpočátku vyvolává spory s dozorci, protože je tam kvůli reportáži a všechno skrytou kamerou natáčí, pak se to ovšem nejen jemu ve chvíli, kdy dozorci přebírají kontrolu, krutě vymstí. Dozorce, kterému se ponižování extra zalíbí, až moc připomíná Hitlera a stísněná atmosféra vás celkově natolik pohltí, že když se v dosti depresivním závěru všichni dostatečně vrátí do reality, aby se odprostili od svých rolí a zjistili, že jsou si stále rovni, "happy end" je jen takovou zvláštní tečkou za celým filmem.

Co se týče mého doporučení, rozhodně byste měli shlédnout. Přinejmenším kvůli té rozjásané německé hudbě, co dozorci pouští na celé vězení, když chtějí hlukem něco zakrýt .
(Plakáty a obrázky velmi nehezkým způsobem ukradeny z csfd.cz.)

3 komentáře:

  1. Ja, ja,... Aber von hier ist es unmöglich zu Post zu kommnen :-i :-)) Když to říkáš, tak si to určitě seženu :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, tak nevím. Když jsem zadal do vyhledávače výměnné sítě "Experiment" tak se mě tam objevilo leda porno. Tak teda přemýšlím, co to ZuSka vlastně sledovala :D


    Jinak, když jsem přidal ke slovu Experiment předložku Das, tak už to bylo něco jiné. Ale tahám to nejspíše od modemistů z Jamajky, takže tak někdy ke konci občanského roku se na to kouknu. :D Aloha :D

    OdpovědětVymazat
  3. ehm, chystam sa na to uz par mesiacov :-i (inak aspon vieme ze odkial kopiroval namet Big Brother: Suboj :-)) )

    OdpovědětVymazat