pondělí 12. června 2006

Zalknutí

vy ještě neznáte Chucka Palahniuka?
Zalknutí (Choke)

Viktor není zrovna ukázkou ctnosti. Vlastní život má založen na lži, kterou klame spousty lidí. Aby zaplatil nákladnou lékařskou péči svojí matce, v restauracích předstírá, že se dusí jídlem, načeho ho jeho zachránci, nadšeni svým hrdinstvím, po léta finančně podporují. Viktor také dochází na terapeutická sezení, kde se lidé chronicky závislí na sexu snaží své mánie zbavit - Viktor zde ale spíše než léčbu hledá nové partnerky a nezvyklé sexuální techniky. Vy zbývajícím čase Viktor pracuje ve skanzenu raně koloniální Ameriky. Co když se ale časem ukáže, že mnohem více věcí v jeho prazvláštním životě je založeno na pouhé lži a některé věci prostě jednou vyjdou na světlo?

Zalknutí je velmi zvláštním počtením. Kdybych to měla nějak shrnout, autor píše o věcech, o kterých se nepíše, způsobem, jakým se nepíše. Čtení tedy nebude určeno pro citlivější čtenáře, ale pokud jste schopni knize tolerovat témata a situace popsané bez obalu, je to něco pro vás. A to nezmiňuju fakt, že Chuck Palahniuk je prostě típek (nejen kvůli tomu, že dle jeho předlohy byl natočen například Klub rváčů nebo Constantin) a od knížky se, pokud vás tedy zaujme, neodtrhnete. Citovat radši nic nebudu , nicméně domnívám se, že neprohloupíte, když si sosnete jeho povídku Guts a zkusíte ji přečíst. Nikoho samozřejmě nenutim, ovšem jen tak mezi náma, 60Kb ještě nikdy nikoho nezabilo a 8 stránek už vůbec ne. A pokud jo...tak měl teda pekelnou smůlu .

3 komentáře:

  1. On napsal Constantin? :-D Tak to musim přečíst :-D ... I když lichý stránky už vlastně znám :-i :-))

    OdpovědětVymazat
  2. četl jsem zalknutí i příručku pro přeživší a RPFToval jsem jak nikdy, podobně zábavný spisovatel píšící o velmi vážných věcech byl další genius William S. Burroughs

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se k němu nějakým omylem jednou dostal a Příručka pro přežívši je skvěla, stejně tak je Klub rváču ještě mnohem lepší než film (a to je co říct). Guts je hustá povídka :) Chuckovi dávám hodnocení 5,5 pračky Whirlpool - značka vítězů ;)

    OdpovědětVymazat