středa 16. listopadu 2005

Charlie and the chocolate factory

story & pix
Včera jsem se zmiňovala o filmu Karlík a továrna na čokoládu. Když už ale mám natípaný i obrázky, proč bych je sem nehodila? (že na ně nejste zvědavý není odpověď ). Pokračovat ve čtení nedoporučuji těm, co to hodlají shlédnout, postupně se prokoušu celým dějem až do konce .

Hrdinou našeho příběhu je malý chlapec, jehož jméno je Karlík Bucket. Je to obyčejný kluk, nijak silnější, rychlejší nebo chytřejší než kluci bývají. Karlíkova rodina není bohatá, mocná, ani dobře situovaná. Vlastně mají sotva na kousek žvance. Žádný kluk na celém světě nemá větší štěstí než Karlík. Ten však o tom zatím nemá ani tušení..


Karlík celou dobu touží zjistit, kdo je vlastně Willy Wonka. Jeho dědeček nadšeně vypráví o době, kdy pro pana wonku pracoval, pak ovšem závistivý konkurenti začali posílat do jeho továrny špehy s cílem ukrást tajné recepty, takže byla zavřena. Po několik letech ji Willy Wonka znovu otevřel, ovšem bez zaměstnanců. Karlík i jeho dědeček velmi touží přijít tomuto tajemství na kloub a podívat se tam, zatím ovšem nevědí, jak blízko k tomu jsou. Druhý den se totiž po městě (městech) objeví plakáty se sdělením, že Willy Wonka nechal do pěti čokolád ukrýt Golden Tickets a jejich nálezci budou mít šanci celou továrnu si projít a strávit tam den.


Karlíkovi rodiče mu ve snaze splnit sen koupili jednu čokoládu, protože se blíží jeho narozeniny a mají peníze jen na jednu čokoládu pro Karlíka ročně. Karlík čokoládu nadšeně rozbalí, ale nenajde tam nic, tak jde zklamaně spát. Další den při sledování televize zjistí, že byl už jeden ticket nalezen. August, který ho nalezl, je obtloustlý, rozmazlený a kus toho kuponu málem sežral


Pak čím dál smutnější Karlík zjišťuje, že další kupon byl nalezen. Rozmazlenou dcerkou z bohaté rodiny Verukou, která donutila svého otce jí ten kupon obstarat, tj. tatínek zkoupil všechny čokolády, co mohl, a nechal zaměstnkyně ve své továrně na slané oříšky rozbalovat čokolády, dokud kupon nenašly."Mám dojem, že to není poctivé, nenašla ten kupon sama.", poznamenal Karlík.


Další kupon nalezne namyšlená a sebevědomá Violet, která je šampionka ve všem a je si jistá, že speciální cenu, kterou Willy Wonka slibuje na zadní straně obalu, získá ona.


Nálezcem předposledního kuponu se stal Mike, chlapec přesvědčený jen o své genialitě a pravdě.


Karlík je smutný, že nezjistí tajemství továrny, pod kterou žije, což ale chápe jeho dědeček, který mu dá peníze, co si schovává už věčnost a Karlík se vydá do obchodu koupit novou čokoládu. Když ani v té nic nenajde, propadne skepsi a vydá se ulicí kamsi. Když najde na kraji silnice ve sněhu peníze, běží s nadějí do obchodu naposledy zkusit štěstí. Když ještě v obchodě čokoládu rozbalí, nevěřícně zírá na poslední ticket. Když ale prodavač nadšeně upozorní na fakt, že "You've found Wonka's last Golden Ticket!", sletěj se na něj přítomní zákazníci a chtějí od něj kupon koupit.


Karlík se však na radu prodavače nedá a utíká s ním domů, kde ho ukáže rodině. Dědeček je přímo nadšen, ale Karlík tam odmítá jít, protože jedna paní mu za něj v obchodě nabízela hodně peněz a mohlo by to pomoct rodině. Dědeček2 však Karlíka přesvědčí, že to za to stojí, a druhý den tedy čeká Karlík se svým dědečkem a ostatními "výherci" před továrnou.


Když se vrata otevřou a oni vstoupí, začne před nimi jakési "divadýlko" (kdo viděl Shreka, tak ví, o čem mluvím - "Welcome to Duloc, such a perfect town..." ), načež ze stínu náhle hořících () loutek vystoupí lehce od pohledu zvláštní Willy Wonka, který ve všech dětech vyvolá lehký dojem, že je to magor.


Uvnitř továrny jistým způsobem Willy děti zaujme a ty se mu postupně představí. Karlík je nadšen, že se mu splnil sen, a Willy to oceňuje tímto krásným úsměvem .


Skupinka dochází k samotnému vstupu do továrny. "Welcome to the factory!", praví Willy a otevírá dveře.


Willy je provádí sálem, kde je, jak sám oznámí, všechno k jídlu. Obzvlášť August je z toho nadšen, lidově řečeno žere co najde a odtrhává se od ostatních. Zbytek ochutnávajícíh dětí zaujmou malí človíčkové (Umpa Lumpové), co na protější straně "čokoládové řeky" pracují. Willy tedy vzápětí vysvětluje záhadu fungování továrny bez lidských zaměstnanců


a vzpomíná na to, jak je v džungli "naverboval". Moc pěkná scéna, náčleník ho pozval na drcené housenky a Willy se snažil to pozřít



Mezitím se Augustus cpe vším co najde, načež při užírání z čokolády z řeky ztratí rovnováhu a spadne tam. Jak už to bejvá, tak se začne i topit . Pak je naštěstí "zachráněn" nasávátkem, co bere čokoládu z řeky a pak ji veze do razírny čokoládových tabulek. Umpa Lumpové zazpívají, Augustova matka odejde s jedním z nich do razírny zachránit svého syna a výprava o dva členy chudší pokračuje v prohlídce.


Po projížďce lodí po řece se vydávají do výzkumné laboratoře, kde "Everyone enjoy yourself, but just don't touch anything.",


Willy jim vypráví o některých nových výrobcích,


co nejsou ještě tak úplně doladěné .


K nim patří i speciální žvýkačka, která nahradí vaření - obsahuje polévku, hl.jídlo a dezert. Jelikož to chce Violet ochutnat a na Willyho upozornění, že to má ještě "jeden malý problém" oponuje tím, že je mistryně světa ve žvýkání a nebojí se ničeho, ochutná ji a vzápětí se ten "jeden malý problém projeví". Violet zfialoví (to je náhoda ) a její tělo změní tvar na tvar borůvky. Umpa Lumpové ji odkutálí do odšťavňovače a její matka jde s ní.


Další zastávkou je loupárna oříšků. Tam se otec veruky podivuje způsobu louskání oříšků díky veverkám a Veruka umíněně přikazuje otci, že chce veverku.


Když Willy odmítne veverku prodat, (jinak tady mi krásně jako v jediné scéně ve filmu děsně připomněl Sparrowa z Pirátů z Karibiku s těma svejma typickejma ksichtama a způsobem mluvení )


Veruka se naštve, proleze zábradlí a jde si veverku sehnat sama.


Veverky však nejsou žádné loserky


a ve chvíli, kdy Veruka natáhne ruce k jedné veverce se slovy "I'll have you!",


veverky si to nenechají líbit a na Veruku se vrhnou. Pak přitisknou Veruku na zem a jedna veverka ozkouší její jakost, tj. zaťuká jí na hlavu a když se ozve dutej zvuk (jak příhodné ), vezmou ji a hodí ji do díry na zkažené ořechy, která vede do spalovny. Když se její otec jde podívat k díře, jestli by ji nemohl vytáhnout, jistá veverka ho tam šikovně shodí, takže je výprava zas o dva lidi chudší,


nicméně pokračuje do televizního sálu, kde zrovna Umpalumpové zkouší novou, "televizní čokoládu", což vlastně spočívá v tom, že vezmou obrovskou čokoládu (na základě toho, že celej člověk je v tv taky zmenšenej) a pomocí nového přístroje ji vlastně přemístí do televize, odkud se pak dá vyjmout. Miky je nadšen a sebevědomě tvrdí, že Willy vynalezl teleport, utíká ostatním a nechává se přenést jako čokoláda předtím. Což však ale trochu nedomyslel byl fakt, že bude mnohem menší, až bude vyjmut z televize, takže pak měl tak 10 cm. Willy to ale jednoduše vyřešil tím, že jeho a jeho otce poslal do natahovače karamelek.


Willy oznamuje, že budou pokračovat v cestě a pak se otáčí s otázkou, "Now, how many children are left?". Když zjistí, že zbyl jen Karlík, je nejprve šokován, ale pak mu nadšeně blahopřeje, že vyhrál,


z čehož má Karlík velkou radost a Willy zmiňuje, že hned od začátku věděl, že vyhraje on.


Pak nastupují společně do výtahu (ještě předtím si Willy skoro rozrazí hlavu o dveře, protože si jich nevšimne, ale nebudu škodolibá )


a jedou, jak tlačítko hlásá, UP and OUT.


Zatímco oni se vznáší v létajícím výtahu nad továrnou, dveřmi pomalu vychází za svoje špatné vlastnosti potrestané děti (jistá forma ukázání, že každá špatná vlastnost je prostě špatná a bude potrestána).


Například rozmazlená Veruka a její otec skončili v odpadcích starých 3 týdny.


Willy Wonka, Karlík a jeho dědeček míří k nim domů. Tam, poté co prorazí výtahem střechu , nejen Karlík zjišťuje, že celá ta věc s kupony a návštěvou továrny byla z toho důvodu, že Willy je díky svému poustevnickému životu bez rodiny a vlastně nemá komu továrnu dát. Proto se rozhodl dovolit pěti dětem podívat se tam a pak tomu, co bude mít nejlepší charakter, továrnu dát. Nabízí ji tedy Karlíkovi s tím, že tam společně odejdou. Karlík však odmítá celou továrnu s tím, že bez své rodiny nikam nejde, což kvůli svému životu Willy nechápe a odchází bez dědice.


Fakt, že Karlík dal přednost rodině Willymu pořádně zamotal hlavu. Nedaří se mu, nové sladkosti se už tak neprodávají...Zato Karlíkově rodině se začalo dařit. Spravili střechu, tatínek opět získal svoje místo v továrně na zubní pastu, kde opravuje stroj, co ho nahradil a Karlík si přivydělává leštěním bot na ulici. Willi tráví čas u "psychologa" (kterej soustavně mlčí ), načež mu dojde, v čem je chyba a po slovech "You're really good!" mířených na psychologa odchází za Karlíkem.


Ptá se ho, co mu pomůže, když se cítí špatně. Karlík odpoví, že rodina, což po chvilce postrkování Willyho dovede k myšlence, že vlastně není na světě tak sám, že má stále otce. Odmítne za ním jít ale sám, tak mu Karlík nabídne doprovod a vyráží. U jeho otce v ordinaci si Karlík, zatímco otec ošetřuje svého syna, kterého nepoznal, všimne toho, že Willyho otec si schovával každý článek o svém synovi a je na něj hrdý, ač si to Willy nemyslí.


během vyšetření otec zjistí, že pacient má dokonale zdravé zuby, načež si uvědomí, že tak zdravé zuby viděl naposledy u svého syna (kterému zakazoval jíst cokoliv sladké).


Pak už jen Karlík pozoruje, jak se otec a syn usmíří.


Ještě ten večer nabídl Willy Wonka Karlíkovi továrnu znovu.
(jinak toto moc pěkná scéna, ta babička byla už taková lehce senilní..měla ve filmu jen pár vět, ale co věta to perla . ona: "You smell like peanuts. I love peanuts.
Willy: "Thank you. You smell like old people and soap. I like it." )


Nabídka měla ovšem jednu změnu....(jinak to jsem netípala, to asi nepoznáte-to je jejich dům, co měli předtím na konci ulice, kde stála továrna) And life had never been sweeten.


the end...a teď jdu umřít, páč to bylo vážně vyčerpávající

8 komentářů:

  1. Na umieranie mas este dost casu (tak minimalne 70 rokov ;-) ) a aj ja chcem Veverku :P

    OdpovědětVymazat
  2. nac chodit do kina kdyz tu mame ZuSku ...:DD

    OdpovědětVymazat
  3. neznate nekdo gutovni filmy deppa ? krom. piratů a tohohle užasneho filmu ????

    OdpovědětVymazat
  4. 4Megi: si piiis, dyt to je dvorni herec Burtona :D Sleepy hollow (ospala dira), Corpse Bride, Chocolate, moje asi nej :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze,až na ty anglické věty.Né že by byly špatně ,ale mohla by jsi příště myslet na ty co se učej německy .Jinak moc pěkný (Myslela jsi na detajliy)

    OdpovědětVymazat
  6. no,docela hjustý,ale tak si mohla myslet na češtinu,...ne že bych se anglinu nejučila,ale v češtině je ten filmík lešpí,...fíííš

    OdpovědětVymazat
  7. ja myslel ze ta holka ktera je ta světová rekorda těch žvýkaček se jmenuje Fialka

    OdpovědětVymazat